DE WINNAAR VAN HET VERENIGINGENSPEL 2008
De winnaar van dit jaar, De Vrolijke Borrelnootjes!
HET CSZ VERENIGINGENSPEL 2008
Verenigingenspel
De Culturele Stichting Zegveld organiseert op zaterdag 26 januari het jaarlijkse Verenigingenspel in de Milandhof. Vorig jaar nam een recordaantal van 68 teams deel en dat betekende dat ruim 400 deelnemers van diverse verenigingen uit Zegveld en Woerden 360 denk- en doevragen moesten oplossen. Ciska Klooster van CSZ heeft wederom gevarieerde vragen samengesteld.
Een jury kijkt meteen de bijna 25 duizend antwoorden na zodat de winnaar nog dezelfde avond bekend wordt. De Lionsclub uit Woerden heeft 2 achtereenvolgende jaren het spel gewonnen en maar zal in 2008 de titel niet verdedigen. Het Verenigingenspel begint om 19.45 uur.
Opgeven kan voor dit jaar niet meer. Maar wilt u volgend jaar meedoen, laat het ons per e-mail weten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hieronder volgen een aantal krantenartikelen:
Beste Borrelnootjes
Woerdense Courant 31 januari 2008 (klik hier voor pdf-formaat)
Zegveld - De 28-ste editie van het Verenigingenspel is gewonnen door kook- en belegclub 'De Borrelnootjes. Het team wist van de 350 vragen 289 juiste antwoorden te geven. Met slechts anderhalve punt minder werd het Ooievaarsteam tweede. Als derde eindigde muziekvereniging 'Kunst na Arbeid' met 286,5 punten.
Het team van het Kalsbeek College, locatie Bredius werd met 284 punten vierde. Aan het Verenigingenspel dat jaarlijks door de Culturele Stichting Zegveld wordt georganiseerd namen 66 teams deel. Dat betekende dat 400 afgevaardigden van Zegvelds'e en Woerdense verenigingen 350 denk- en doevragen moesten oplossen. Ciska Klooster van CSZ had weer gevarieerde wagen samengesteld, zoals het herkennen van chips, seizoenplantjes, spreekwoorden, stationsgebouwen, schrijvers van boeken, parfums, botten, schoenen en bevestigingsmiddelen.
Volgens Ciska Klooster is het spel dit jaar iets makkelijker uitgevallen dan voorgaande jaren. "Maar gezien de gezellige sfeer komen de meeste deelnemers voor het spel en niet voor de knikkers. Overigens is het spel onderhand behoorlijk populair. Bij tuincentrum 'De Bosrand' haalde ik de plantjes en kreeg ze omdat het voor het Verenigingenspel bedoeld was. Ook de chips bij de Zegveldse Coop hoefde ik niet af te rekenen. De twee rijdende skeletten werden uitgeleend door het Kalsbeek College. De teams moesten Latijnse benamingen van de botjes benoemen. Overigens betekende dat niet dat het Kalsbeekteam er voordeel bij had. Van de 10 wisten zij er 6 te benoemen. Sportschool Henkido, Clytoneus en Physical Fitness scoorden 10 punten. Door het gevarieerde vragenaanbod is er voor iedereen wel iets bij. Zo zou je verwachten dat de Bibliotheek het hoogst scoort bij de boekenvraag, maar daar wisten de teams van de Ooievaarsvereniging en Kalsbeek College meer juiste antwoorden te geven" aldus Ciska Klooster.
Over plantjes, skeletten en borrelnootjes......
Woerdens Nieuwsblad 31 januari 2008 (klik hier voor pdf-formaat)
ZEGVELD - Het traditionele Verenigingenspel in de Milandhof werd zaterdag door maar liefst 65 teams gespeeld. Winnaars werden de Vrolijke Borrelnootjes uit Woerden. Diverse vragen bleken heel erg lastig. Het herkennen van plantensoorten (die dan wel bij de mensen in het voorjaar in de tuin stonden maar waarvan de namen minder bekend bleken dan die van de soorten chips die bij feestjes op de huiskamertafel werden gezet), botten aan een skelet als foto's van bekende en minder bekende personen waren slechts enkele uitdagingen om te overwinnen.
Pret met een skelet
AD 28 januari 2008 (klik hier voor pdf-formaat)
Deze deelnemers aan het verenigingenspel in Zegveld kijken er moeilijk bij. Opgave 15 was ook geen makkie: raden welke naam de botten hebben die op het skelet werden aangeduid. Het team van het Kalsbeek College uit Woerden, de school die het skelet in bruikleen had gegeven, scoorde op dit onderdeel vreemd genoeg niet het hoogst. Zaterdagavond kwamen in de Milandhof ook chips, lapjes stof en tuinplantjes op de tafels van de deelnemers. De foto-opdracht ging over beroemde vader-zooncombinaties (bv. Cruijff senior en junior). De eindzege van het spel (33 opdrachten voor 65 teams) ging naar de Vrolijke Borrelnootjes, een kook- en beleggingsclub uit Woerden. Tweede werd het team van het lokale ooievaarscentrum. FOTO MARNIX SCHMIDT
Verenigingenspel goed voor contacten in dorp
AD 28 januari 2008 (klik hier voor pdf-formaat)
Het dorp Zegveld heeft zaterdagavond voor de 28ste keer het traditionele Verenigingenspel gespeeld. Al jaren trekt dit denk- en doespel
van de Culturele Stichting Zegveld honderden deelnemers. Het werd gewonnen door de Woerdense kookclub. Vijf vragen aan deelneemster Riet Verheul van de peuterspeelzaal Peuterpret.
Het verenigingenspel is een begrip, hè?
„Jazeker, het is al jaren een fenomeen. Het is steeds op de laatste zaterdag van januari. Daar houdt iedereen al rekening mee in z'n agenda."
Hoe moet ik mij het spel voorstellen?
„Van allerlei verenigingen en instellingen zitten teams van vier tot zes personen aan een tafel in het dorpshuis. Je krijgt, verdeeld over zo'n vijfentwintig onderwerpen, steeds tien vragen voorgeschoteld. Het team krijgt drie of vier minuten de tijd de antwoorden te bedenken. Zodra de gong gaat, geef je de opdracht door aan het volgende team. Waar die vragen over gaan? Dat kan van alles zijn. Verkeersborden herkennen, de namen van die kleine steegjes in het centrum van Woerden noemen, van een mand met groenten de juiste namen raden. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een vraag over."
Is het spel uitsluitend voor en door Zegveld?
„Nee, ik geloof dat vragenbedenkers Cor en Ciska Burggraaf het wel eens aan andere dorpen hebben uitgeleend. Maar je ziet het niet op deze schaal elders. Om deel te nemen, hoefje niet per se uit Zegveld te komen. Er doen ook teams uit bijvoorbeeld Woerden mee."
U doet al jaren mee. Wat maakt het spel nou zo leuk? Krijgt een club bijvoorbeeld extra status als deze wint?
„Nee hoor, dat speelt niet mee. Je probeert voor jouw vereniging wat geld te verdienen. Maar welbeschouwd gaat het ook niet echt om het prijzengeld of de wisselbeker die te winnen is."
Wat is het dan wel?
„Het is, denk ik, vooral het sociale aspect. Er doen zo'n zestig teams mee, dus je komt heel veel kennissen tegen. Het verenigingenspel blijft heel leuk."
HARRIE VAN OPSTAL