DE WINNAAR VAN HET VERENIGINGENSPEL 2002


De winnaar van dit jaar Lionsclub 2 met 232,5 punten.

winnaar

Proficiat!

 

Nieuw record bij Verenigingenspel Zegveld

Door Jolanda van Luinen

Bron: Woerdens Nieuwsblad 31-01-2002

ZEGVELD - Het 21 ste Verenigingenspel in Zegveld begon afgelopen zaterdag met een nieuw record. Er deden dit jaar weer meer teams mee dan in voorgaande jaren. Bij de editie van zaterdag bleef de teller steken bij 54 ploegen, een meer dan vorig jaar. Het spel werd gespeeld in ploegen van vier tot zes personen afkomstig van verenigingen, scholen, politieke partijen en andere instellingen uit Zegveld en omgeving. Hoewel de ruim 300 deelnemers om 19.45 uur in de Milandhof aanwezig moesten zijn, dit in verband met de uitleg van de spelregels, kwamen er om 20.00 uur nog steeds mensen binnen. De spreker hield de uitleg kort en bondig waardoor het spel redelijk op tijd kon beginnen.
Andere jaren hadden de deelnemers per vraag vier minuten de tijd, maar dit keer werd hen een minuutje langer gegund. Dit verminderde de spanning bij de deelnemers en zo had de jury na elke vraag meer tijd om de antwoorden na te kijken en in te voeren in de computer. En dat was behoorlijk wat werk, want in totaal moest de jury meer clan 17.000 antwoorden nakijken. De vragen kwamen uit diverse categorieën en waren over het algemeen vrij pittig. Een extra moeilijkheidsgraad was het grote aantal open vragen waarop de deelnemers zelf het antwoord moesten verzinnen. Typerend was dat alleen het team van PTT Post een 100%-score behaalde bij de vraag over Woerdense steegjes. De andere groepen hadden hier duidelijk meer moeite mee. De zogenaamde rode draadvraag, waarbij de antwoorden in een krant waren na te zoeken, maakte een aantal mensen erg creatief. Zij maakten gebruikt van hun mobiele telefoon om zo het antwoord te achterhalen. Toen dit uitkwam, liet de organisatie weten dat dit niet de bedoeling was! De teams moesten het zonder 'hulplijnen' zien te klaren.

Lionsclub

Na meer dan twintig jaar wordt dit evenement door de Zegvelders, Woerdenaren en andere deelnemers nog steeds als een leuke uitdaging gezien. Diverse verenigingen stuurden zelfs meerdere teams. Zo had de Zegveldse jeugdvereniging De Rank zich met vijf teams ingeschreven. Deze ploegen ontliepen elkaar niet veel qua kennis, want uiteindelijk behaalden zij de 49ste tot en met de 53ste plaats. De winnaar van vorig jaar, schietvereniging De Witte Roos, gokte erop dat ze met een andere samenstelling van hun team ook in de roos konden schieten. Maar ondanks het geluksdubbeltje dat zij het hele jaar in de wisselbeker hadden bewaard,moesten zij genoegen nemen met de twaalfde plaats. Na het berekenen van het punten-aantal kwamen de volgende winnaars uit de bus: op de eerste plaats Lionsclub 2 uit Woerden met 232,5 punten, tweede werden hun medespelers van Lions-club I met 231 punten en een nieuwkomer bij dit spel, Groen-Links, behaalde de derde plaats met 230,5 punten.

spelers1  spelers4

Zegveldse traditie telt 54 teams; Lions winnen Verenigingenspel

Door Jolanda van Hunnik  

Bron: Woerdense Courant 31-01-2002

Bij de Woerdense familie Schijf rinkelde zaterdagavond vele malen de telefoon en alle telefoontjes kwamen uit de Milandhof in Zegveld. Slimme deelnemers aan het Verenigingenspel meenden met hun mobiele telefoon een van de 310 vragen snel te kunnen oplossen.

De opdracht luidde' waarvoor kun je telefoonnummer 413099 bellen?'. Het was de bedoeling dat de deelnemers het antwoord in de Woerdense Courant zouden opzoeken, maar om een lange zoektocht te besparen werd het betreffende nummer gebeld. Onder grote hilariteit verzocht de organisatie -de Culturele Stichting Zegveld- het betreffende nummer niet meer te bellen. Ik dacht wat is dit nou," vertelt Joke Schijf desgevraagd. „lk hoorde op de achtergrond geroezemoes en gelach. Er werd 9 keer gebeld en mij gevraagd waarvoor ze dit nummer moesten bellen. Ik zei: vul maar in 'Joke Schijf." Dit antwoord was dus fout want het moest zijn: 'geen krant ontvangen'. „Achteraf hoorde ik de reden van de telefoontjes en ben ik blij dat de organisatie heeft omgeroepen niet meer te bellen, want ik hoorde dat er 54 teams hebben meegedaan."

Stegen

Ook dit jaar was het Verenigingenspel een succes. En was er een gevarieerd aantal vragen samengesteld. Zo moesten de 350 deelnemers de juiste naam geven aan onder andere parfums, burgemeesters uit de regio, planten, bonen en medische instrumenten. Het herkennen van de stegen in Woerden bleek lastig, behalve voor de twee teams van de PTT post, die alles goed hadden. Alle bijna achttienduizend vragen werden meteen nagekeken en uiteindelijk bleek een team van de Lionsclub de beste, gevolgd door een tweede team van de Lions uit Woerden. Van bet totaal aantal punten van 310 haalde het team van Lionsclub 232,5 punten en het tweede team 1 1/2 punt minder. Nieuwkomer Groen Links eindigde met 230,5 punten op de derde plaats. Op de vierde en vijfde plaats eindigden twee teams van Harmonie 'De Vriendschap'. Winnaar van vorig jaar de Zegveldse schietvereniging 'De Witte Roos' moest het met een 12e plaats doen.

spelers5

spelers6