DE WINNAAR VAN HET VERENIGINGENSPEL 2003


De winnaar van dit jaar Lionsclub 1 met 206 punten. 
(Vorig jaar waren zij ook de winnaar!)

winnaar

Proficiat!

 

Lions weer eerste in Zegveld

door Jolanda van Hunnik

De Lionsclub uit Woerden heeft net als vorig jaar met 206 punten het Verenigingenspel in Zegveld gewonnen.
Met 5 punten minder eindigde wederom het tweede team van de Lionsclub.
Ook de 3e plaats was dit jaar weer voor Groen Links met 195 punten.
De 22e editie van het Verenigingenspel telde een record aantal deelnemers. Maar liefst 60 teams gaven zich op. Vorig jaar waren dat er 54. Dat betekende dat 360 vertegenwoordigers van verenigingen in de Milandhof zich bogen over 310 denk- en doevragen en dat was ook de hoogste score die gehaald kon worden.
Ciska Klooster van de Culturele Stichting Zegveld verzamelde weer vragen op allerlei gebied.
Groen Links was de enige die alle 10 de kruiden herkende. Een vereniging dacht dat er wiet en marihuana in de bakjes zaten. De zangvereniging De Lofstem scoorde het hoogst met het inkleuren van vlaggen. De TPG post wist als enige alle formule 1 circuits te noemen. Siveo 2 bleek het meest prijsbewust en noemde de prijzen van de producten in de boodschappenmand. Daarentegen kwam Harmonie de Vriendschap het beste uit de bus met de muziekvraag. Nadat alle 18600 vragen waren na gekeken werden de winnaars bekend en mocht de Lionsclub de wisselbeker mee naar huis nemen.


legezaal

Verenigingenspel Zegveld: het was weer stil op straat

door Jolanda van Luinen

Het jaarlijkse Verenigingenspel in Zegveld werd afgelopen zaterdag al weer voor de 22e keer in de Milandhof gehouden. De voorzitter van tle organiserende Culturele Stichting Zegveld (CSZ) kon vertellen dat er dit jaar weer een record was gebroken: er waren maar liefst 58 deelnemende teams, tegen 54 vorig jaar. Elk met vier tot zes personen, afkomstig van verenigingen, scholen, politieke partijen en andere instellingen. Ook waren er een aantal families, bedrijven en straten vertegenwoordigd. Maar als deze in de prijzen zouden vallen, dan moesten zij het geldbedrag schenken aan een goed doel.
Door veel Zegvelders wordt de laatste zaterdag in januari vrijgehouden voor dit groots opgezette evenement. Eén van de medewerkers van de CSZ vertelde dat de organisatie een heel jaar bezig is met het bedenken en uitwerken van de vragen, in totaal 310 stuks. Met zestig teams komt dit op 18.600 antwoorden die nagekeken en ingevoerd moeten worden in de computer. Met vier minuten de tijd voor tien vragen is dit voor de organisatie en de deelnemers een spannende avond en een race tegen de klok, maar voor publiek is het net zo'leuk' om naar te kijken als naar een klas die eindexamen doet. Het is namelijk een quiz zonder lollige presen-tator, grote geldbedragen en klapvee. Gekopieerd op een roze A4-tje was er de zogenaamde Rode Draad. Dit waren tien vragen die betrekking hadden op het nieuws van 16 januari. Hier mocht de hele avond over gedaan worden. Daarnaast waren er vragen die rouleerden door de zaal. De zaalwachters letten erop dat dit geordend verliep. Het waren heel gevarieerde open, meerkeuze- en voorwerpvragen. Zo was er een plankje met daarop getim-merd tien stammetjes van struiken en bomen. Benoem ze maar even! Ook leuk: een boodschappenmandje van de plaatselijke Coop met daarin tien producten waarvan de prijzen geraden moesten worden. En wat te denken van het herkennen van tien verschillende snacks? Zegvelders waren in het voordeel bij de vraag met een foto-serie in zwart/wit over het (oude) dorp. De Woerdenaren hadden het misschien weer ge-makkelijker bij het herkennen van hun restaurants.
Het Verenigingenspel komt duidelijk aan op parate kennis en gokwerk. Er valt niet voor te leren. De antwoorden werden direct nagekeken en in de computer verwerkt. Om de zoveel tijd werd de tussenstand omgeroepen, maar net zoals bij de peilingen van de verkiezingen, bleek ook hier de einduitslag niet te voorspellen. De dames van de catering beleefden drukke tijden, hoewel sommige mensen eigen proviand meegenomen hadden. Zo verscheen er in de Coöp boodschappenmand opeens een leeggegeten zak borrelnootjes met een 'II' erop geschreven. Duidelijk een dwaalspoor van mededingers in de strijd om de wisselbeker.
Met nog drie vragen te gaan, werden de antwoorden in de gang opgehangen. Precies volgens schema klonk om 22.10 uur de zoemer om aan te geven: dat de tijd voorbij was. De meeste mensen bleven nog zitten 'om na te praten en te horen wat de uitslag geworden was. Doordat er 1.600 antwoorden meer moesten worden nagekeken dan vorig jaar, duurde dit nog ruim een uur. Om 23.30 uur werd de uitslag bekend gemaakt. Uit het puntenaantal, dat lager was dan bij de 21 a editie van het spel, kan misschien worden afgeleid dat de vragen dit jaar moeilijker waren. Van beneden naarboven werd de ranglijst voorgelezen. Bij de bovenste tien steeg de spanning. De top drie van vorig jaar was nog steeds in de race. En toen kwam de ontknoping: 
Groen Links stond wederom op de derde plaats. Lionsclub I en 2 hadden stuivertje gewisseld: team 1 stond op I en team 2 moest dit jaar genoegen nemen met de 2e plaats.

vollezaal

 

naafloop